IELTS Nedir?

IELTS sınavı British Council, Avustralya Üniversiteleri Uluslararası Gelişim Programı (International Development Programme of Australian Universities-IDP)ve Cambridge Farklı dillerden İngilizce konuşanlar (Cambridge English for Speakers of Other Languages-ESOL) tarafından ortaklaşa olarak düzenlenir.

Amerika, Büyük Britanya(İngiltere, İskoçya, İrlanda, Galler), Yeni Zellanda ve Avustralya ülkeleri de dahil olmak üzere, IELTS, ikinci dili İngilizce olanların seviyesini ölçen uluslararası düzeyde kabul görmüş bir metottur.Sınav sonucu hemen hemen dünyadaki tüm akademik kuruluşlar ve eğitim kurumlarında geçerlidir.

Türkiye’deki IELTS sınavları İzmir, Ankara ve İstanbul’da düzenlenir. Test için başvurular British Council’in web sitesinden online olarak gerçekleştirilebilir.

Türkiye’de IELTS, Boğaziçi, Koç, Sabancı, Bilkent, Yeditepe ve Bilgi Üniversitelerinde kabul gördüğü gibi, Akbank, Yapı Kredi ve Türk Hava Yolları gibi işyerlerinde de geçerlidir.

Akademik IELTS ve Genel IELTS

IELTS iki farklı formatla karşımıza çıkar:Akademik ve Genel. Akademik sınav, akademik kurumlarda eğitim görmeye hazırlananlara yöneliktir.Genel eğitim modülü ise ya yabancı bir ülkede yaşamak ve çalışmak için gitmeyi planlayanlar ya da İngilizce seviyelerini çalıştıkları veya başvurdukları kurumlar nezdinde (Akbank, Yapı Kredi vb gibi bankalar, ile THY gibi büyük kuruluşlar) profesyonel olarak ispatlamak isteyenler için düzenlenir.

Her iki format da dört modülden oluşur; dinleme, okuma, yazma ve konuşma. Dinleme, okuma ve yazma testleri Cumartesi günleri daha önceden belirlenmiş sınav günlerinde yapılır. Sınav 8:15 ve 11:30 arasında gerçekleşir ve yaklaşık 2,5 saat sürer.

Dinleme bölümü, dört ayrı kısımdan ve her kısımda 10ar adet soru ile toplam 40 sorudan oluşmaktadır. Dinleme bölümü 30 dakika olarak tasarlanmıştır, bitişte cevapların yazılması için 10 dakika daha sure verilir. Okuma bölümü 3 ayrı kısımdan ve toplamda 40 sorudan oluşup bir saatte tamamlanır.Yazma ise iki ayrı bölümden oluşur. Akademik testte,bir tablo, bir şema veya bir harita vb hakkında  150 kelimeden oluşan bir makale yazımıdır. Genel eğitim testinde ise 150 kelimelik bir mektup yazımıdır. Her iki modül içinde  yazma bölümün ikinci kısmı 250 kelimelik bir makale yazımıdır.

Konuşma testi ise diğerlerinden ayrı bir günde, ya Cuma günü diğer testlerden önce ya da Pazar günü diğer tüm testlerin arkasından gerçekleştirilir.Konuşma testinin gün ve zamanı öğrenci tarafından belirlenemez.  Sınav gününden bir gün önce öğrenci konuşma testinin zamanını öğrenebilir. Test yaklaşık 11-14 dakika kadar sürer.